7Freedom.com - Bijeenkomsten met Timothy


Sea View 2020, Photo © Copyright by Timothy Schoorel

Satsang in Arnhem 2020 met Timothy Schoorel
Georganiseerd door Niek Dekker van zijnsweg.nl

Twee zondag-middagen:

22 november 2020 - 14.00 tot 16.00
06 december 2020 - 14.00 tot 16.00

15 euro per bijeenkomst.

S.v.p. aanmelden door een mailtje te sturen aan info@zijnsweg.nl. Tel. 06 361 800 08.

Je krijgt dan ook uitleg over de Corona maatregelen en de locatie gegevens, etc.


22 november 2020
Meditatie: Waarom en hoe?

Waarom: Innerlijke stilte is iets heel bijzonders, een manier van zijn die ons helaas niet op school wordt bijgebracht. Niet dat er perse iets mis is met nadenken, maar de balans is zoek wanneer je geen bewuste innerlijke stilte kent.
Hoe: Ik laat je kennismaken met de meest effectieve meditatie-techniek die ik ken: bij-de-gedachten-bron.

06 december 2020
Het verschil tussen individualiteit en het idee van een "afgescheiden ik".

Individualiteit is inzien dat het leven zich in ons, door ons en als ons afspeelt. Dit hoeft niet als probleem gezien te worden. Dit is, als je hierbij stilstaat, een ongelofelijk mysterie.
Het idee van een "afgescheiden ik" is iets heel anders dan individualiteit, nl. een denkbeeld in de geest waar we niet gelukkig van worden en dat voortkomt uit het wereld-beeld van materialisme: het idee dat alles is opgebouwd uit losse stukjes dode materie. We projecteren dat idee vervolgens terug op onszelf. Gelukkig worden bij het wereld-beeld van materialisme door de wetenschap zelf inmiddels serieuze vraagtekens gezet en kunnen we onszelf toestaan om het idee van afgescheidenheid te doorzien als een soort massa-hypnose waar we op een of andere manier in verzeild waren geraakt. 3-2-1.. je wordt wakker en je voelt je heerlijk.


Eerdere onderwerpen waar we het ook nog over kunnen hebben:

Innerlijke stilte en nadenken. Wat?! Mag dat allebei?!

Innerlijke stilte is een soort verloren zijns-kunst of een zijns-kunst die in de moderne wereld van oneindige afleiding nog maar weinig aandacht krijgt. En toch zijn veel mensen - misschien zonder het zich bewust te beseffen - opzoek naar deze manier van zijn. Maar dit betekent niet dat nadenken dus altijd "slecht" is.

Integendeel, diepe contemplatie - de Westerse betekenis van het woord "meditatie" - kan ervoor zorgen dat innerlijke stilte zich spontaan aandient, wat een van de mooiste ervaringen is die een mens kan overkomen.

Bewustzijn en vrije-wil? Wat?! Is dat hetzelfde?! Maar wie kiest er dan?!

Vrije-wil en de waarde van het individu vormden de basis van de Westerse historische periode die we "de Verlichting" noemen. Het Oosterse idee van "Verlichting" waarbij het oplossen van het afgescheiden individu in universeel bewustzijn het centrale idee is, lijkt daarmee maar moeilijk te verenigen.

Maar schijn bedriegt, want bewustzijn en vrije wil zijn in wezen precies hetzelfde: twee manieren om hetzelfde fenomeen te beschrijven. Inmiddels heeft niet alleen de filosofie iets te zeggen over vrije-wil, maar ook de wetenschap. Over alle invalshoeken gaan we het hebben tijdens deze bijeenkomst, zodat ogenschijnlijke tegenstellingen kunnen oplossen en vrije-wil niet meer een idee hoeft te zijn dat we niet durven te omarmen. En iets omarmen is tegelijkertijd ook kunnen loslaten, omdat de weerstand ertegen is verdwenen.

Transcendentie en zijn-zonder-zorgen. Is dat mogelijk? En de gewetensvraag: willen we daarvoor gaan?!

Zelfs "je zorgen maken" is niet altijd perse "slecht" te noemen. Je zorgen maken is ook een teken dat we ergens om geven. Wat is daar mis mee? Maar meestal lijkt "zorgen maken" een soort chronische aandoening, een soort existentiële neurose.

Is dat eigenlijk wel nodig? Zouden we nog weten wie we zijn zonder al dat zorgen-maken? Is dat geen onderdeel van ons zelf- en wereld-beeld? De Natuurlijke staat is zijn-zonder-zorgen en dat is waar Verlichting in de Oosterse zin van het woord in wezen over gaat. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we het hebben over een beter zelf- en wereld-beeld, de incompleetheid van ideeën en het bewust kunnen verleggen van je aandacht naar het Nu, wat de essentie is van meditatie.

Home
Introductie
» Bijeenkomsten
Contact

Artikelen

E-boek